TEMPERATUUR SCHILDERWERKEN

Hoe belangrijk is temperatuur bij het plannen van uw schilderwerken

De temperatuur is uiterst belangrijk als je schilderwerken plant. Hou er rekening mee dat zowel te warm als te koud geen ideale omstandigheden bieden om te schilderen.

Buiten schilderen:

Probeer steeds een minimumtemperatuur van 10°C aan te houden. Hou niet alleen rekening met de omgevingstemperatuur maar tevens met de oppervlakte temperatuur van je te schilderen voorwerp. Ook deze dient meer dan 10°C te hebben. Hou ook rekening met vorst na het schilderwerk want vorst en verf gaan niet samen. De eerste uren na je schilderwerk mag er geen vorst in aanraking komt met je geschilderde oppervlakte.

Binnenschilderwerk:

Net als buiten is de optimale weerstemperatuur binnen ook tussen de 10 en 25 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe langer de droogtijd. Onder de 5°C droogt watergedragen verf helemaal niet meer optimaal. Stijgt de temperatuur boven de 20 °C, dan verloopt de droging steeds sneller en wordt de verwerking van de verf moeilijker. Binnenshuis kan verwarming de droging van je schilderwerk uiteraard bevorderen. De temperatuur, vochtigheid, verluchting, wind/zon/regen zijn allemaal externe omgevingsfactoren waarmee je rekening dient te houden bij het plannen van schilderwerken.